15 potravin, které jsou pro kočku nebezpečné

Co nám chutná, může být pro kočku jejím doslova posledním jídlem. Některá lidská jídla jsou pro kočky nebezpečná nebo dokonce toxická, protože kočičí metabolismus a trávicí systém se liší od lidských. V tomto článku se dozvíte, které potraviny jsou pro kočky nebezpečné a co dělat, pokud je kočka nedopatřením pozře.

Čokoláda a kofein

Čokoláda a produkty obsahující kofein patří mezi ty nejnebezpečnější potraviny pro kočky. Důvodem je přítomnost teobrominu v čokoládě, který je pro kočky velmi toxický, a kofein, který může způsobit vážné zdravotní problémy.

Tyto látky mohou u koček vyvolat:

  • nadměrné vzrušení,
  • zvýšenou srdeční frekvenci,
  • třes,
  • zvracení,
  • a v extrémních případech dokonce smrt.

Příznaky otravy čokoládou nebo kofeinem se mohou objevit velmi rychle a zahrnují neklid, nadměrné mňoukání, zvýšenou žízeň, zvracení a průjem. V těžkých případech může dojít k selhání srdce, křečím nebo dokonce k smrtelnému výsledku.

Cibule a česnek

Cibule a česnek, ačkoliv jsou základními kameny mnoha kulinářských specialit, skrývají pro naše kočičí přátele velké nebezpečí. Tyto běžné ingredience mohou způsobit oxidativní poškození červených krvinek a v konečném důsledku anémii.

Příznaky otravy zahrnují:

  • slabost,
  • neochotu jíst,
  • bledé dásně,
  • rychlou srdeční frekvenci
  • a v některých případech dokonce zvracení nebo průjem.

Tyto symptomy nemusí být okamžité a mohou se objevit až několik dní po požití.

Alkohol

Alkohol a kvašené produkty představují značné riziko pro zdraví našich kočičích společníků. I malé množství alkoholu může u koček způsobit vážné zdravotní komplikace, včetně:

  • poruchy centrálního nervového systému,
  • snížené koordinace,
  • zvracení,
  • průjem,
  • obtíže s dýcháním,
  • kóma
  • a v extrémních případech smrt.

Je důležité si uvědomit, že kočky jsou mnohem menší než lidé a jejich těla nejsou vybavena k efektivnímu zpracování alkoholu. Protože kočky mají zvýšenou citlivost na alkohol, měli bychom být velmi opatrní a zabránit jim v přístupu k alkoholickým nápojům, kvašeným potravinám či těstům.

Kvašené produkty

Kvašené produkty, jako je například nepečené těsto na chléb, mohou v žaludku kočky expandovat, což vede

  • k bolesti,
  • nadýmání
  • a potenciálně i k obstrukci střev.

Navíc, proces kvašení může produkovat alkohol, což zvyšuje riziko alkoholové otravy.

Hrozny a rozinky

Hrozny a rozinky jsou pro kočky vysoce toxické a mohou způsobit akutní selhání ledvin, i když je kočka pozře v malém množství. Přesný mechanismus toxicity není plně pochopen, ale i malé porce těchto potravin mohou vést k závažným zdravotním komplikacím.

Příznaky mohou zahrnovat:

  • zvracení,
  • letargii,
  • deprese
  • úplnou ztrátu chuti k jídlu,
  • a v některých případech může dojít k náhlému selhání ledvin.

Avokádo

Avokádo obsahuje persin, látku, která může být toxická pro kočky. Ačkoli je persin pro lidi většinou neškodný, u koček může způsobit zdravotní problémy, jako jsou gastrointestinální poruchy, zvracení a průjem.

U některých koček může konzumace avokáda vést i k závažnějším příznakům, včetně tekutiny v oblasti srdce a plic, což může ohrozit jejich život. I když jsou hlášeny případy otravy avokádem u koček vzácné, je lepší být opatrný a kočce avokádo nedávat.

Sladidla, zejména xylitol

Xylitol, sladidlo běžně používané ve žvýkačkách, pečivu a některých zubních pastách, je pro kočky extrémně nebezpečné. I malé množství tohoto sladidla může způsobit rychlý pokles hladiny cukru v krvi (hypoglykemii), což vede k závažným zdravotním komplikacím, včetně záchvatů a selhání jater.

Příznaky otravy xylitolem mohou zahrnovat

  • zvracení,
  • letargii,
  • koordinaci podobnou opilosti
  • a v pokročilých případech i kóma.

Je důležité si uvědomit, že xylitol může být přítomen v mnoha produktech, které byste nečekali, včetně některých typů diabetických potravin, dietních potravin a dokonce i v některých lékařských přípravcích. Pečlivě kontrolujte etikety potravin a produktů, které máte doma, abyste si ověřili, zda obsahují xylitol a případně je před kočkou dobře schovali.

Mléčné výrobky

Přestože je běžným mýtem, že kočky milují mléko, mnoho koček trpí laktózovou intolerancí. To znamená, že jejich těla nejsou schopna správně trávit laktózu, cukr přítomný v mléce a dalších mléčných výrobcích. Konzumace mléčných výrobků může u koček vést k zažívacím potížím, včetně průjmu a zvracení. Běžné mléko proto v případě potřeby nahraďte speciálním kočičím mlékem bez laktózy. 

Tučné jídlo a kosti

Tučná jídla mohou kočkám způsobit vážné zdravotní problémy, včetně pankreatitidy, což je zánět slinivky břišní. Příznaky zpravidla zahrnují nechutenství, zvracení, břišní bolest a letargii.

Stejně tak kosti, zejména vařené, představují riziko zadušení, obstrukce nebo perforace gastrointestinálního traktu. Zatímco přirozený lovecký instinkt kočkám říká, jak kosti bezpečně rozžvýkat, domácí to tak mít nemusí a tento instinkt se zkrátka nedostaví.

To ale neznamená, že krmení kočky syrovým masem je špatně. Právě naopak. Nejdříve si ale přečtěte to nejvíce informací o tzv. BARF stravě a nebo se poraďte s veterinářem. U syrové stravy pro kočky je totiž zásadní dodržovat přísné hygienické postupy, včetně správného skladování a přípravy, aby se zabránilo kontaminaci. Kvalita a zdroj surovin je také klíčovým faktorem.

Syrové maso

Syrové maso mnoho lidí vnímá jako za součást přirozené stravy koček. Může však představovat i zdravotní rizika. Nebezpečí spočívá v možné přítomnosti patogenních bakterií, jako jsou Salmonella a E. coli, které mohou ohrozit jak zdraví koček, tak jejich majitelů.

Kromě bakteriální kontaminace může syrové maso obsahovat parazity, například Toxoplasma gondii, což může vést k toxoplazmóze. Kočky s toxoplazmózou mohou vykazovat různé příznaky, od mírných po vážné, včetně respiračních problémů, zánětu očí nebo dokonce neurologických problémů.

Syrová vejce

Další riziko spojené se syrovými vejci je avidin, protein, který brání absorpci biotinu (vitaminu B7) a může vést k problémům s kůží a srstí. Na druhou stranu vajíčka, respektive žloutky, obsahují také lutein, který příznivě ovlivňuje práci mozku a celé nervové soustavy. Dokonce podporuje správné vidění.

Odpověď na otázku, zda krmit kočku syrovými vejci, není jednoduchá. V případě, že je vaše kočka zvyklá na BARF stravu, bude schopna neutralizovat bakterie nacházející se v syrové stravě. Pokud vaše kočka ještě nikdy se syrovou stravou do styku nepřišla, syrové vejce jí rozhodně nedávejte. S jistotou dostává vše, co potřebuje skrze granule a konzervy a není proto nutné jí nabízet syrová vejce.

Tyramin

Potraviny bohaté na tyramin, jako jsou zralé sýry, uzeniny, nebo některé druhy ryb, představují pro kočky skryté nebezpečí. Tyramin je organická sloučenina, která ovlivňuje krevní tlak a může způsobit zvýšení krevního tlaku u koček, což je pro ně velmi nebezpečné. Kočičí organismy nejsou vybaveny k efektivnímu zpracování vysokých hladin tyraminu, což může vést k toxickým reakcím.

Citrusové plody

Citrusové plody jako pomeranče, citrony, limetky a grapefruity obsahují esenciální oleje a psoraleny, které jsou pro kočky toxické. Tyto látky mohou způsobit u koček nevolnost, zvracení, průjem a v některých případech dokonce depresi. Kromě toho, kyselé pH citrusových plodů není vhodné pro kočičí trávicí systém, což může vést k dalším zažívacím potížím.

Vůně citrusových plodů, i když pro lidi příjemná, může být pro kočky velmi nepříjemná a odrazující. Proto je důležité udržovat citrusové plody a produkty obsahující citrusové esence mimo dosah koček, aby se předešlo potenciálním zdravotním rizikům.

Mandle, pekanové ořechy a makadamové ořechy

Tyto druhy ořechů představují pro kočky značné riziko z několika důvodů. Mohou způsobit zažívací obtíže, jako je zvracení a průjem, a v některých případech mohou vést k zánětu slinivky břišní kvůli vysokému obsahu tuků.

Makadamové ořechy jsou zvláště nebezpečné, jelikož mohou způsobit dočasnou slabost zadních končetin, bolesti, otoky, zvýšenou teplotu a neurologické symptomy.

Navíc, ořechy často obsahují sůl a další koření, které bývá pro kočky toxické. Vzhledem k těmto potenciálním rizikům je důležité držet všechny typy ořechů mimo dosah koček.

Rýže a těstoviny

Tepelně neupravená rýže a těstoviny samy o sobě nejsou pro kočky přímo toxické, ale mohou představovat jiné riziko. Kočky jsou primárně masožravci a jejich trávicí systém není uzpůsoben k efektivnímu zpracování vysokého množství sacharidů, jaké obsahují rýže a těstoviny.

Nadměrná konzumace těchto potravin může vést k obezitě a diabetes, dvěma zdravotním stavům, které mohou výrazně zhoršit kvalitu života kočky. Navíc, rýže a těstoviny mohou způsobit zažívací problémy, jako je nadýmání a průjem, protože kočky mají omezené enzymy potřebné k trávení těchto komplexních sacharidů.

Kokos

Čerstvé kokosové mléko a dužina mohou způsobit trávicí potíže u domácích zvířat, i když malá množství pravděpodobně nezpůsobí vážné poškození. Kokosová voda má příliš vysoký obsah draslíku na to, aby byla bezpečná pro domácí mazlíčky, i když kokosový olej může být užitečný při některých problémech s kočičí kůží. Promluvte si se svým veterinářem, než jej použijete jako holistický lék nebo jej zařadíte do stravy vaší kočky.

Co dělat, když kočka sní něco, co nemá?

V případě, že jste si všimli, že váš kočičí miláček zbaštil něco, co neměl, ihned mu zabraňte v další konzumaci a okamžitě vyhledejte veterinární pomoc. Nečekejte, zda kočka na pozření zareaguje špatně nebo ne. Příznaky po požití pro kočky nebezpečných potravin mohou mít pozdější nástup. Neriskujte to.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.