8 tipů, jak vybrat jméno pro kočku

Hledáte perfektní jméno pro vašeho nového člena rodiny? Takové, které by vystihovali jeho vzhled či osobnost? Existuje tolik kočičích jmen, ze kterých můžete vybírat. Máme pro vás 8 tipů, jak se nad kočičím jménem zamyslet. A pokud vám přijde tradiční Mourek, Felix nebo třeba Micka moc obyčejné, připravili jsme pro vás seznam 50 originálních kočičích jmen. U každého jména najdete také jeho význam a na kterou kočku bude sedět dané jméno nejlépe.

Neberte to příliš vážně

Pamatujte, že ať už svou kočku nakonec pojmenujete jakkoliv, vaše kočka vás bude milovat bez ohledu na to, jak ji pojmenujete. Snažte se držet dál od jmen, která by byla pro ostatní urážlivá. Přece jen když budete volat kočku ze zahrady urážlivým jménem, může to pohoršit sousedy (hlavně ty s dětmi).

Vyzkoušejte si třeba hru s přezdívkami. Ve výsledku stejně nebudete používat hlavní jméno vaší kočky, ale právě všemožné přezdívky a zkomoleniny. Příklad? Kocoura pojmenujete Malina. Jeho přezdívky by tedy mohly být: Maliňák, Maliňouš, Maliník a tak dále. Pokud se vám budou líbit právě i tyto přezdívky a zkomoleniny, pravděpodobně jste právě kápli na jméno vaší kočky.

💡TIP💡

Hledáte opravdu originální jméno pro kočku? Máme pro vás balík kočičích jmen! Stáhněte si náš e-book zdarma, ve kterém najdete více než 350 jmen pro kočky a kocoury včetně významu. 

Rady a tipy, jak vybrat kočičí jméno

1. Přemýšlejte o jménech s dvojitou slabikou

Dvouslabičná jména budou pro vaši kočku snáze pochopitelná a pro vás méně namáhavá opakovat. Usnadněte si život a vyberte si jméno, které bude pohodlné pro vás i vašeho mazlíčka! Existuje spousta kočičích jmen, která budou vaší číče "slušet" a kterým bude vaše kočka během případného tréninku rozumět.

2. Vyberte jméno, které končí samohláskou

Výběr jména končícího na samohlásku může vašemu mazlíčkovi usnadnit rozpoznání jeho jména. Používání slov končících na samohlásku má tendenci měnit tón našeho hlasu a pomáhá našim kočkám rozpoznat jejich jméno z ostatních slov, která používáme. 

3. Vyberte jméno, které se nepodobá žádnému jinému jménu vašeho mazlíčka nebo členů rodiny

Podobně znějící jména mohou vaše domácí mazlíčky zmást. Přestože mají kočky fantastický sluch, může být pro ně obtížné rozlišit podobná jména a slova. Například Jenny a Penny by byli v pohodě, ale Míca a Micka pro ně může být těžké rozeznat.

4. Vezměte v úvahu osobnost vaší kočky

Pokud se vám nedaří najít jména, která se vám líbí, zkuste si napsat, které aspekty osobnosti vašeho mazlíčka ve vás vyvolávají úsměv. Je-li váš kocour zvědavý, pojmenujte ho Colombo po slavném seriálovém detektivovi. Pokud je rychlý jako blesk, říkejte mu Speedy po Speedem Gonzalesovi.

5. V prvních dnech zkoušejte různá jména v různé dny

Pokud máte několik oblíbených jmen pro svou kočku, ale nejste si jisti, které by se nejlépe hodilo, vyzkoušejte každý den jiné jméno. Tímto způsobem uvidíte, které z nich jim nejvíce vyhovuje, a vám jde nejlíp přes pusu.

6. Inspirujte se svou oblíbenou postavou

Pokud vám chybí inspirace, pak je vždy na výběr spousta postav z knih, televizních programů a filmů. Najít postavu, kterou milujete a která představuje vašeho mazlíčka, je vždy dobrá volba. Vyhněte se výběru jména, které zní jako slova, kterými ho možná budete jednou kárat. Vyhněte se také jménům, které zní jako příkazy (pokud budete učit kočku povely).

7. Nevybírejte složitě znějící jméno

Vybírání dlouhých neobvyklých jmen zní sice skvěle, ale není to vždy nejlepší nápad, protože kočkám může trvat déle, než se ho naučí. Jména jako Princ Henry Charles Albert David budou složitá jak pro vás, tak pro vaši kočičí lásku.

8. Vyhněte se změně jména u dospělých koček

Pokud kočka předtím někomu patřila a dlouho slyšela na jiné jméno, na nové pravděpodobně neuslyší. Chcete-li i přesto jméno kočky změnit, vybírejte alespoň z podobně znějících, například Hailey na Bailey. Tam je šance, že na takové zavolání vaše kočka přijde.

Jak vybrat jméno pro kocoura?

Harry, Theo, Finn nebo Šklíba. Výběrem jména pro kočku by člověk dokázal strávit desítky hodin.

30 originálních jmen pro kočku

Kočičí jména pro kocoury

  1. Archie: Německého původu, znamená "opravdu odvážný". Pro kocoura s neohroženým srdcem, který není nikdy daleko od dobrodružství.
  2. Dante: Italského původu, znamená "trvalý" nebo "vytrvalý". Pro kocoura, který je odolný a neustále překonává překážky.
  3. Finn: Irského původu, znamená "světlý" nebo "bílý". Pro kocoura s jiskřivou osobností nebo světlou srstí.
  4. Gus: Řeckého původu, zkrácená forma Augustus, znamená "velkolepý". Pro kocoura, který má velkolepou přítomnost nebo osobnost.
  5. Kofi: Jméno používané mezi kmeny Akanů v Ghaně. Jeho význam se vykládá jako "narodil se v pátek". Hodí se tedy pro kocourky, kteří se tento den narodili.
  6. Lionel: Latinského původu, znamená "mladý lev". Pro mladého nebo energického kocoura s lvím srdcem.
  7. Milo: Pochází z několika jazyků a má různé významy, ale často se odkazuje na milého a milovaného. Pro toho kocoura, který si rychle získá vaše srdce.
  8. Nigel: Irského původu, znamená "černý" nebo "mistr noci". Ideální pro kocoura s tmavou srstí nebo tajemnou povahou.
  9. Oliver: Latinského původu, znamená "olivový strom". Pro kocoura, který je symbolem míru a krásy ve vašem životě.
  10. Oscar: Skandinávského původu, znamená "boží oštěp". Oscar je jméno pro kočku, která je odvážná a neohrožená, ale zároveň má laskavé srdce.
  11. Rex: Latinského původu, znamená "král". Ideální pro toho domácího kocoura, který vládne s grácií a autoritou.
  12. Simon: Hebrejského původu, znamená "ten, který slyšel". Pro kocoura, který je vždy pozorný a reaguje na vaše potřeby.
  13. Theo: Řeckého původu, znamená "boží dar". Pro toho kocoura, který je pro vás neocenitelným přínosem.
  14. Walter: Německého původu, znamená "velitel armády". Pro kocoura s silným vůdcovstvím nebo ochranitelskými instinkty.
  15. Yuki: Toto japonské jméno je ideální pro kocoura s bílou srstí nebo pro takového, který má klidnou a mírnou povahu, připomínající tichý padající sníh.

Kočičí jména pro kočky

  1. Aiko: Japonského původu, znamená "milovaná" nebo "malá láska". Pro kočku, která je nesmírně milovaná a přináší radost.
  2. Aria: Italského původu, znamená "melodie". Pro kočku s melodickým předením a hudební duší.
  3. Brigitte: Keltického původu, znamená "vznešená" nebo "božská". Pro kočku s charismatickou silou a královskou důstojností.
  4. Daisy: Anglického původu, po květině. Pro kočku, která je jemná jako květina, ale také plná života.
  5. Freya: Severského původu, jméno bohyně lásky. Pro kočku, která je milující a ochranitelská.
  6. Harmony: Řeckého původu, znamená "soulad". Pro kočku, která přináší klid a rovnováhu do vašeho domova.
  7. Hera: Řeckého původu, jméno řecké bohyně. Pro kočku s královským a ochranitelským charakterem.
  8. Jasmine: Perského původu, po květině. Pro kočku s exotickou krásou a sladkou povahou.
  9. Lila: Aramejského původu, znamená "noc". Pro tajemnou kočku, která je nejvíce aktivní ve tmě.
  10. Misty: Anglického původu, znamená "mlhavá". Pro kočku s tajemnou nebo klidnou povahou.
  11. Pandora: Řeckého původu, znamená "všechny dary". Pro zvídavou kočku plnou překvapení.
  12. Reese: Velšského původu, znamená "nadšení". Pro energickou a hravou kočku.
  13. Stella: Latinského původu, znamená "hvězda". Pro kočku, která září jasem a elegancí.
  14. Vanessa: Řeckého původu, znamená "motýl". Pro krásnou kočku, která má ráda svobodu.
  15. Zia: Arabského původu, znamená "světlo". Pro kočku, která přináší světlo a radost.
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.