Jak často krmit kočku?

výpočet krmné dávky pro kočku

Pokud právě řešíte, čím krmit vaši kočku a jak často, zaměřte se jak na typ stravy, tak na výpočet krmných dávek. Záleží hned na několika faktorech od věku přes plemeno kočky až po to, kolik pohybu kočka má. Zjistěte, jak zajistit kočce zdravý, vyvážený a zajímavý jídelníček a jak často své kočičí lásce doplňovat misku.

Obsah článku

  1. Co ovlivňuje krmné dávky pro kočku
  2. Výpočet krmné dávky
  3. Nutriční hodnoty krmiva pro kočky
  4. Jak často krmit kotě
  5. Jak často krmit dospělou kočku
  6. Jak často krmit kočku seniora
  7. Stravování podle plemena kočky
  8. Základní pravidla ve stravování
  9. Nejčastější otázky

💡TIP💡

Jak na výpočet krmných dávek pro kočku? Máme pro vás jednoduchou kalkulačku, která vám s tím pomůže.

 

Co ovlivňuje krmné dávky pro kočku

Věk: Koťata jsou hodně aktivní a neposedná, navíc jsou ve fázi růstu a vývoje, proto potřebují víc jídla než třeba starší kočky.

Zdravotní stav: Je-li vaše kočka zdravá, stačí jí nonstop přístup ke granulím a jedna až tři konzervy denně v závislosti na věku a plemeni. Lepší je podávat menší porce několikrát denně.

Typ stravy: Kočky na granulích potřebují méně krmit než kočky na vlhké stravě. Ideální je vyvážený jídelníček, který tvoří jak kočičí granule, tak kapsičky a konzervy.

Složení kočičího krmení: Zaměřte se na složení kočičího krmiva. Bude-li v něm málo masa, ale naopak cukry, obiloviny a různé náhražky, pak bude vaše kočka hladovější, i když spořádá celou kapsičku. Pokuste se do jídelníčku své kočky zařadit krmivo s vysokým obsahem masa. Doplňkové látky by měly tvořit jen vitamíny, minerály a taurin.

Životní styl: Venkovní kočka, která si sem tam uloví ptáčka nebo myšku a za vámi přijde jen na granulky, bude mít úplně jiné potřeby než kočka domácí, která nikdy neopouští svůj domov.


💡TIP💡

Jaké jsou měsíční náklady na kočku a co vše musíte pravidelně kupovat?

 

Výpočet krmné dávky

S výpočtem krmné dávky pro vaši kočku vám může pomoci i tento vzoreček:

 DEP (kcal/den)=70 × (tělesná hmotnost v kg0,75

Výsledek dává odhadované denní energetické potřeby v kilokaloriích. Je důležité si uvědomit, že tento výpočet je pouze odhad a skutečné nutriční potřeby se mohou lišit.

Pro koťata a březí nebo kojící kočky bude třeba tento počet kalorií zvýšit, aby se zohlednily vyšší energetické potřeby. Pro dospělé kočky s normální úrovní aktivity tento vzorec obvykle poskytne dostatečně přesný odhad. Pro seniorní kočky, méně aktivní kočky, nebo kočky s nadváhou se může doporučit snížit kalorický příjem, aby se předešlo přibírání na váze.

Jak často krmit koťata

Vliv věku a vývoje na krmení

Koťata jsou obvykle odstavena od mateřského mléka ve věku čtyř až šesti týdnů. Od tohoto okamžiku byste měli začít krmit své koťátko speciálním krmivem pro koťata, které je bohaté na proteiny a další živiny, které potřebuje pro rychlý růst a vývoj.

V prvních několika týdnech po odstavení krmte koťátko zhruba čtyřikrát až pětkrát denně. Jakmile dosáhne tří měsíců, můžete snížit frekvenci krmení na třikrát denně.

Typy krmiv pro koťata

Koťata by měla dostávat speciální krmivo pro koťata, které je bohaté na proteiny a další důležité živiny. Vaše koťátko v tomto období potřebuje dostatek tuků, aby mělo hodně energie, stejně jako vitamíny a minerály pro zdravý vývoj kostí a zubů. Můžete volit mezi suchým a vlhkým krmivem, přičemž oba typy mají své výhody.

Vlhké krmivo obsahuje víc vody, což má hned několik výhod:

  • předcházení močovým kamenům
  • zajištění pitného režimu
  • snazší konzumace než granule

Suché krmivo je skvělé pro zdraví zubů a je finančně méně nákladné. Pokud preferujete suché krmivo, dbejte na to, aby koťátko mělo neustálý přístup k čerstvé vodě.

Dospělé kočky potřebují pravidelnou a vyváženou stravu tvořenou suchým i vlhkým krmivem.

Dospělé kočky potřebují pravidelnou a vyváženou stravu tvořenou suchým i vlhkým krmivem.

Jak často krmit dospělou kočku

Pokud krmíte svou kočku převážně suchou stravou, můžete jí nechat přístup ke granulím nonstop. Kočky zpravidla ví, kdy mají dost a nesní víc, než potřebují. Hlídejte ale váhu vaší kočky, aby se nepropala do nadváhy.

Upřednostňuje vaše kočka vlhká krmiva a na granule se ani nepodívá? Konzervy a kapsičky jí dávejte alespoň dvakrát denně. Vlhká krmiva podléhají rychlé zkáze, když je necháte jen tak v misce nebo na talířku. Proto je lepší dávat kočce menší porce, ať se kočičí krmivo nezkazí.

Jak často krmit starší kočku

Starší kočka vyžaduje speciální pozornost, protože ve vyšším věku mívá specifické stravovací potřeby. Záleží na jejím zdravotním stavu a také na tom, jak moc je v pozdějším věku aktivní. Neváhejte se poradit s veterinářem, pokud si nejste jisti.

Starší kočky mají pomalejší metabolismus než dospělé kočky, takže toho obecně sní méně. Většina starších koček bude spokojena s dvěma až třemi menšími jídly denně.

Stravování podle plemene kočky

Plemeno vaší kočky může také ovlivnit její stravovací potřeby a návyky. Některá plemena mohou mít specifické dietní potřeby nebo tendenci k obezitě.

Jak často krmit mainskou mývalí kočku

Mainská mývalí kočka nebo také Maine Coon je jedno z největších domácích plemen koček a vyznačuje se svou velkou kostrou a svaly. Proto tato plemena potřebují vyšší příjem kalorií. Dávejte svému mňoukajícímu mývalovi denně tři malé až středně velké porce. Její strava by měla být bohatá na proteiny a obsahovat dostatek tuků.

Jak často krmit siamskou kočku

Siamské kočky jsou známé svým štíhlým tělem a aktivní povahou. Mohou vyžadovat vyšší příjem kalorií, a to až tři malé porce jídla denně. Jejich strava by měla být bohatá na proteiny a nízká na tuky.

Jak často krmit perskou kočku

Perské kočky jsou méně aktivní, takže jejich strava by měla být nízkokalorická a nízkotučná. Optimální frekvence krmení je maximálně dvě malé až střední porce denně. Strava perské kočky by měla být vyvážená a bohatá na vlákninu.

Jak předejít rannímu mňoukání? Kupte automatický dávkovač krmiva a kočka se ráno nají, aniž by vás budila.

Jak předejít rannímu mňoukání? Kupte automatický dávkovač krmiva a kočka se ráno nají, aniž by vás budila.

Nutriční hodnoty krmiva pro kočky

Nutriční hodnoty se budou lišit v závislosti na typu krmiva (suché, vlhké, dietní atd.) a specifických potřebách jednotlivých koček (věk, zdravotní stav, úroveň aktivity, atd.). Zde je obecný přehled důležitých nutričních hodnot, které by mělo kvalitní krmivo pro kočky obsahovat:

  • Protein: Kočky jsou přirozeně masožravci a vyžadují vysoký obsah kvalitního proteinu pro udržení svalové hmoty a zdravého metabolismu. Doporučené minimum pro dospělé kočky je 26 % na sušinové bázi pro suché krmivo.
  • Tuky: Tuky jsou důležitým zdrojem energie pro kočky a podílejí se na zdraví kůže a srsti. Doporučená hodnota je 9-15 % na sušinové bázi.
  • Vláknina: Přestože kočky nepotřebují vysoký obsah vlákniny, malé množství pomáhá udržovat zdraví trávicího systému. Hodnota by neměla překročit 3-5 % na sušinové bázi.
  • Vitamíny a minerály: Esenciální pro udržení zdravé funkce těla, podporu imunitního systému a prevenci onemocnění. Krmivo by mělo obsahovat vyvážený mix vitamínů (např. A, D, E) a minerálů (např. vápník, fosfor, draslík).
  • Taurin: Aminokyselina nezbytná pro zdraví srdce, zraku a reprodukční funkce. Taurin musí být přidán do všech komerčních krmiv pro kočky, protože jej samy nedokážou ve dostatečném množství syntetizovat.
  • Voda: Vlhké krmivo může obsahovat až 75-80 % vody, zatímco suché krmivo obvykle obsahuje 10-12 %. Vysoký příjem vody je důležitý pro prevenci močových a ledvinových problémů.

Základní pravidla krmení koček

  • Kvalitní stravaStrava vaší kočky musí být kvalitní a vyvážená. Měla by obsahovat správné množství proteinů, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů.
  • Pravidelný režim: Kočky jsou zvyklé na rutinu, takže je krmte ideálně ve stejnou dobu každý den. Pokud tu možnost nemáte, kupte automatické krmítko, kde můžete přes aplikaci nastavit čas krmení. Dávkovač vás tak zastoupí kdykoli, kdy nebudete doma nebo budete spát. Kočka dostane svůj příděl a vás nebude budit hladová v pět ráno (a navíc v sobotu).
  • Kontrola porcíNěkteré kočky nemají záklopku a jí a jí, dokud je co. Máte-li podezření, že je to případ vaší kočky, několik dnů ji pozorujte a pečlivě kontrolujte, kolik toho sní. Také ji pravidelně važte, ať máte její váhu pod kontrolou. Pokud si nejste jisti tím, které krmivo a jak často kočce dávat, koukněte na obal. Výrobci tam uvádí doporučenou denní dávku.
  • Pitný režim: Voda je stejně důležitá jako strava. Kočky mají přirozeně nižší pocit žízně, takže je nutné zajistit jim neustálý přístup k čerstvé vodě. Některé kočky preferují tekoucí vodu, což jim můžete nahradit pořízením kočičí fontánky.

 Sdílet lidské jídlo s kočkou zní jako legrace, ale může jí ublížit.

Časté otázky

Můžu krmit kočku pouze suchou stravou?

Ano, kočku můžete krmit pouze suchou stravou, ale ujistěte se, že má stálý přístup k pitné vodě. Suchá strava obsahuje méně vody než vlhká strava (konzervy, kapsičky apod.), takže kočky, které jedí pouze suchou stravu, bývají náchylnější k dehydrataci a problémům s ledvinami.

Může kočka jíst lidské jídlo?

Kočky mohou jíst určité typy lidského jídla, ale z nutričního hlediska jim to příliš nedá. Některé bezpečné a zdravé možnosti pro kočky zahrnují malé množství vařeného kuřecího nebo krůtího masa bez kostí a koření, vařené ryby, vařená vejce a některé druhy zeleniny, jako je vařená mrkev nebo zelené fazolky.

Přestože tyto potraviny mohou být bezpečné ve velmi malých množstvích jako občasná pochoutka, neměly by nahrazovat kompletní a vyvážené krmivo určené pro kočky.

Některé lidské potraviny jsou pro kočky extrémně nebezpečné a toxické, například:

  • Čokoláda a kofeinové výrobky
  • Cibule, česnek a pórek
  • Hrozny a rozinky
  • Alkohol
  • Avokádo
  • Xylitol (umělé sladidlo)
  • Kostní a tukové zbytky (mohou způsobit trávicí problémy nebo dokonce obstrukci)
  • Mléko a mléčné výrobky (mnoho dospělých koček trpí intolerancí laktózy)

Přestože sdílení vašeho jídla s kočkou působí roztomile, mějte na paměti, že její zdraví je na prvním místě a že co je zdravé pro nás, pro ně být rozhodně nemusí. Pokud si nejste jisti, zda je určitá potravina pro vaši kočku bezpečná, nebo pokud máte obavy ohledně jejího stravování, je nejlepší konzultovat situaci s veterinářem.

Jak předcházet kočičí obezitě?

Obezita u koček může vést k řadě zdravotních problémů, včetně cukrovky, onemocnění srdce, artritidy a snížené kvality života. Tyto tipy vám pomohou obezitě předejít nebo ji alespoň včas rozpoznat:

  1. Vyvážená dieta: Zajistěte, že vaše kočka dostává kvalitní krmivo, které je vhodné pro její věk, velikost a úroveň aktivity. Vyhněte se nadměrnému podávání pochoutek a jídel pro lidi, které bývají bohaté na kalorie.
  2. Správné porce: Dodržujte doporučené krmné dávky na obalu krmiva nebo se poraďte s veterinářem, aby byla zajištěna správná velikost porce pro vaši kočku. Použití odměrkového kelímku nebo váhy pro krmivo může pomoci přesněji odměřovat porce.
  3. Pravidelný pohyb: Podporujte pravidelnou fyzickou aktivitu vaší kočky prostřednictvím hry a interakce. Hračky, jako jsou laserové ukazovátka, peříčka na tyčkách nebo interaktivní hračky, mohou kočku povzbudit k pohybu.
  4. Omezení nekontrolovaného přístupu k jídlu: Vyhněte se volnému krmení, pokud má vaše kočka tendenci k přejídání. Stanovení pevných časů pro krmení může pomoci regulovat příjem potravy a podporovat zdravé stravovací návyky.
  5. Monitorování hmotnosti a tělesné kondice: Pravidelně kontrolujte hmotnost vaší kočky a sledujte její tělesnou kondici.
  6. Veterinární kontroly: Pravidelné návštěvy u veterináře mohou včas odhalit obezitu u vaší kočky a navrhnout vám vhodný postup, jak udržet její váhu pod kontrolou.

    Co je to BARF strava a je vhodná pro mou kočku?

    BARF je akronym pro Biologically Appropriate Raw Food, což v překladu znamená "Biologicky vhodná syrová strava". Jídelníček "barfující" kočky se skládá z čerstvého syrového masa, kostí, vnitřností, ovoce, zeleniny a vajec a svým způsobem má na zdraví kočky pozitivní dopad. Vrací se tak trochu ke kořenům.

    S BARFem ale nejde začít ze dne na den. Navíc nesprávná skladba a konzumace špatně zpracovaných surovin může kočce uškodit. Než se do praktikování BARF pustíte, poraďte se s někým, kdo už to se svou kočkou praktikuje nebo s vaším veterinářem.

    Zpět na blog

    Napište komentář

    Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.