Proč kočka mňouká a jak na to reagovat

Proč kočka mňouká a jak na to reagovat

Obsah tohoto článku

Slyšeli jste někdy svou kočku mňoukat a zaujalo vás, co tím vlastně chce říct? Každý zvuk, který kočka vydává, nese určitý význam. Mňoukání je jedním z nejčastějších zvuků, které kočky používají k komunikaci s lidmi i jinými kočkami. Ale proč vlastně kočky mňoukají?

Proč kočky mňoukají

Chtějí vaši pozornost

Jedním z hlavních důvodů, proč kočky mňoukají, je získání pozornosti svých majitelů. Kočky mohou mňoukat, když si chtějí hrát, mazlit se nebo prostě jen získat trochu lásky a pozornosti od svých lidí.

Mají hlad

To je zřejmě nejčastější druh mňoukání. Vaše kočka vás jednoduše upozorňuje na prázdnou misku nebo vám tím říká: „Hej, dneska jsi mi ještě nedal/a pamlsek!“

Někdy jsou to ale opravdu dobré herečky, které vydávají ten nejvíce naříkavý zvuk, i když před hodinou jedli. Takové mňoukání je potřeba brát s rezervou a nepodlehnout, jinak budete mít doma chlupatou kouli na čtyřech nohách.

Trápí je zdraví

Pokud kočka mňouká více než obvykle, může to být znakem zdravotního problému. Kočky často mňoukají, když je něco bolí, mají nepohodlí nebo trpí zdravotním problémem, jako je infekce močových cest nebo zánět dásní. V takovém případě je důležité navštívit veterináře a zjistit příčinu mňoukání.

Jsou ve stresu

Kočičí mňoukání může být známkou stresu nebo úzkosti. Skrze mňoukání dávají najevo, že hledají pomoc či útěchu od svých majitelů.

Kočky používají mňoukání k vyjádření široké škály emocí a potřeb.

Kočky používají mňoukání k vyjádření široké škály emocí a potřeb.

Jak rozpoznat různé druhy mňoukání

Šťastné mňoukání

Šťastné mňoukání je obvykle nižší a melodické, lehce připomíná vrkání. Kočka může mňoukat takto, když je spokojená, chce se mazlit nebo má zájem o hraní.

Mňoukání vyjadřující bolesti

Pokud kočka mňouká z důvodu bolesti, její mňoukání bude pravděpodobně ostřejší a naléhavější. Může také mňoukat častěji než obvykle a vyhýbat se fyzickému kontaktu.

Pokud už kočku máte, možná i ta vaše před blinkáním vydává naříkavé "ojoj". To je pro mnoho koček typické a podle nás je to jedno z těch "mňoukání", o kterých vědět chcete, abyste případně stihli z dosahu odstranit boty, rohožku nebo jiné předměty, které nechcete mít poblité. :)

Nemoci spojené s mňoukáním

Hypertyreóza

Onemocnění způsobené nadměrnou funkcí štítné žlázy je běžné u starších koček a může vést k zvýšenému mňoukání. Pokud si všimnete, že vaše kočka mňouká více než obvykle, je to dobrý důvod k návštěvě veterináře.

Artritida

Kočky trpící artritidou mohou naléhavěji mňoukat, když se snaží o pohyb nebo zkouší vstát. Mňoukáním dávají najevo bolest, kterou jim pohyb bohužel způsobuje. Pokud vaše kočka mňouká při pohybu, měli byste ji nechat vyšetřit.

Zmatené mňoukání

Kočka může mňoukat zmateně, když se ztratí, uvízne nebo nechápe, co se děje. Toto mňoukání může být středního tónu a může se opakovat, dokud kočka nenalezne řešení.

Hele, ptáček!

Možná i vaše kočka, když vidí za okny ptáčka, začne vydávat prapodivnou směsici zvuků. Není to ani tak mňoukání jako spíše hrdelní zvuky, které vydávají vzrušené kočky, když vidí kořist. Údajně ale tento zvuk vydávají jen kočky, které nechodí ven.

Čím déle kočku máte, tím lépe jejímu mňoukání lépe porozumíte.

Čím déle kočku máte, tím lépe jejímu mňoukání porozumíte.

Jednou z teorií je, že tak projevují frustraci, protože mají kořist na dosah a přitom je pro ně nedosažitelná. Ve volné přírodě by kočky byly tiché jak myšky, aby kořist nevyplašily.

Další teorie pracuje s myšlenkou, že kočka tak projevuje nadšení a chce ho sdílet s majitelem. Poslední teorií, která je asi tou nejméně pravděpodobnou, je, že tímto vrkáním kočka vábí ptáčka.

Jak reagovat na kočičí mňoukání

Ujištění

Když kočka mňouká, je důležité zjistit, co chce nebo potřebuje. Mohlo by to být jídlo, pozornost, lékařská péče nebo prostě pohlazení. Snažte se reagovat na potřeby kočky co nejlépe.

Adekvátní reakce od páníčka

Ne na každé mňoukání je potřeba reagovat. Pokud kočka v jednom kuse žadoní o jídlo, i když před chvílí jedla, rozhodně kočce nevycházejte vstříc, jinak budete mít brzy doma Otesánka.

Pakliže si mňoukáním žádá o vaši pozornost, zkuste jí vyjít v rámci možností vstříc. Alespoň pět minut mazlení a poté přechod na nějakou hračku, která ji zabaví.

Občas, když kočka mňouká, chce se s vámi jednoduše pomazlit.

Občas, když kočka mňouká, chce se s vámi jednoduše pomazlit.

Mnoho odborníků na kočky ale doporučuje kočku ignorovat v momentě, kdy vás mňoukáním prudí v noci nebo k ránu, když ještě spíte. Pokud na takové mňoukání budete reagovat pozitivně, nebude mít motivaci přestat.

Ani střídání vašich reakcí není správná cesta. Kočka je vytrvalý tvor a má všechen čas světa. Když ji jednu noc odmítnete a další ne, bude to prostě zkoušet tak dlouho, dokud jí její plán zase nevyjde.

Komunikace mezi kočkami

Na rozdíl od komunikace s lidmi, se mezi kočkami mňoukání používá méně často. Místo toho kočky komunikují s jinými kočkami spíše pomocí tělesného jazyka (poloha uší, postavení ocasu a zornice) a pachových signálů. Z vizuálních zvuků je to pak vrčení a zasyčení. Tyto zvuky mohou sloužit k vyjádření agrese, nejistoty nebo varování před nebezpečím.

Divoké kočky také mňoukají, ale obvykle méně často než domestikované kočky.

Divoké kočky také mňoukají, ale obvykle méně často než domestikované kočky.

Proč kočky mňoukají bez vydání jediné hlásky

Zaregistrovali jste. že vaše kočka někdy otevírá tlamičku jako by mňoukala, ale nevydává žádný zvuk? Říká se tomu tiché mňoukání. Často je znamením klidu a spokojenosti, ale může také znamenat, že kočka je zvědavá nebo se snaží získat vaši pozornost bez vydání hlasitého zvuku.

Jak lépe rozumět mňoukání vaší kočky

Chce to nějaký čas a hlavně trpělivost, abyste plně pochopili mňoukání vaší kočky. Je to ale velmi příjemný úkol a ten pocit, když si s kočkou opravdu rozumíte, vás bude hřát u srdce. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je pozorování kočky a zjišťování vazby mezi jejím mňoukáním a jejími potřebami a emocemi.

Pokud jste například zjistili, že vaše kočka mňouká hlasitě, když je hladová, můžete toto mňoukání rozpoznat a nabídnout jí jídlo. Na druhou stranu, pokud mňouká klidně a spokojeně, když je mazlená, víte, že tím vyjadřuje pohodlí a radost.

    Zpět na blog

    Napište komentář

    Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.