Jak vybrat škrabadlo, které si vaše kočka zamiluje

Vybrat kočičí škrabadlo není jen tak. Její kočičí výsost musí oslovit natolik, aby ho maximálně využívala jak na škrábání drápků, tak na hraní a odpočinek. Jenže jak takové kočičí škrabadlo vybrat s ohledem na velikost a věk vaší mňoukající lásky? Zaměřte se nejen na kvalitu základny, ale i na materiály a další prvky, díky nimž si vaše kočka pro svou další pedikúru nevybere vaši pohovku, ale upřednostní škrabadlo, které jste jí koupili.

Výběr kočičího škrabadla podle parametrů

Výška kočičího škrabadla je důležitá

Zajistěte svému kočičímu parťákovi perfektní místo pro protažení! Škrabadlo by mělo být dost vysoké, aby si vaše kočka mohla protáhnout celé tělo – to je klíčové pro její skvělou kondici a zdraví svalů a kloubů. Optimálně by mělo měřit alespoň 90 cm, ale platí pravidlo: čím vyšší, tím lepší. Zejména u škrabadla pro větší kočky.

Nepodceňte kvalitní základnu

A aby to vše stálo jako na skále, základna škrabadla by měla být široká a těžká, což zajistí, že i při nejdivočejším škrábání zůstane pevně na místě. Nechceme přece, aby se škrabadlo při akčnějším dovádění převrátilo! Váš mňoukající šampion si zaslouží bezpečné a stabilní místo, kde si může bez obav užívat své chvíle zábavy.

Myslete na dostatek úrovní pro ležení a odpočinek

Mnoho škrabadel navíc nabízí více úrovní, domečky, pelíšky a další zábavné prvky. Vše by mělo být uspořádáno tak, aby vaše kočka měla snadný přístup a dostatek prostoru pro relax i hry. Vždycky pamatujte na velikost svého kočičího kamaráda a na to, kolik prostoru potřebuje k pohodlnému životu. Takto přizpůsobené škrabadlo se stane jejím oblíbeným místem v domě!

Kočičí škrabadlo vybírejte s ohledem na velikost a věk vaší kočky.

Materiál kočičího škrabadla ovlivňuje design i odolnost

Sisalové vlákno

Sisal je přírodní, z agáve získávané vlákno, které je známé svou odolností a hrubou texturou ideální pro kočičí drápky. Jeho předností je, že se dobře vyrovnává s častým používáním a je pro kočky velmi lákavý, jelikož umožňuje kočkám odstraňovat vrchní vrstvy materiálu. Na druhou stranu může být sisal dražší a některé kočky si na něj potřebují zvyknout.

Plyš

Plyš, často používaný pro pokrytí škrabadel pro kočky, nabízí měkkost a pohodlí pro odpočívající kočky. Je to cenově dostupný a snadno sehnatelný materiál. Jeho nevýhodou je, že není tak odolný jako sisal a může se rychle opotřebovat, a navíc nemusí kočky k škrábání tolik motivovat.

Dřevo

Dřevěná kočičí škrabadla jsou oblíbená pro svou přírodní robustnost a stabilní konstrukci. Jsou velmi odolná a mohou esteticky zapadnout do mnoha interiérů. Některé kočky však mohou dřevo ignorovat, pokud není spojeno s atraktivnějším materiálem.

Karton

Karton je populární volbou pro škrabadla díky své textuře, kterou kočky milují škrábat. Je levný a často dobře přijímán kočkami, a navíc podporuje recyklaci, což přispívá k ochraně životního prostředí. Nicméně, kartonová kočičí škrabadla nejsou tak odolná jako sisal nebo dřevo a mohou se rychle opotřebovat.

Kombinované materiály

Mnohá škrabadla využívají kombinaci materiálů, například sisalové rohože a plyšové plochy, aby poskytovaly různorodé textury a funkce. Taková škrabadla mohou kočkám nabídnout vše, co potřebují, a zvýšit tak jejich celkovou atraktivitu a užitečnost. Však s tím může souviset vyšší cena v závislosti na použitých materiálech.

Jak vybrat kočičí škrabadlo podle věku a velikosti kočky

Škrabadla pro malé kočky a koťata:

  • Lehká a nízká škrabadla: Koťata a mladé kočky jsou lehčí a nemají tolik síly, takže škrabadlo nemusí být extrémně robustní. Přesto je klíčové, aby bylo dostatečně stabilní, aby se při šplhání nebo hraní nepřevrátilo.
  • Různorodost materiálů: Koťata mají přirozenou zvědavost, takže škrabadla kombinující sisal, koberce a karton mohou být pro ně velmi atraktivní a podporují jejich rozvoj.
  • Menší velikost a víceúrovňové možnosti: Mladé kočky obvykle milují lezení a skákání, proto je ideální škrabadlo s různými úrovněmi a tunely.

Škrabadla pro středně velké a dospělé kočky:

  • Středně velká až velká škrabadla s vysokou stabilitou: Dospělé kočky, které jsou těžší a silnější, vyžadují stabilní a robustní škrabadla, která unesou jejich váhu a energii při hře.
  • Vysoká škrabadla: Dospělé kočky si užívají vysoká škrabadla, která jim umožňují protáhnout celé tělo. Ideální výška by měla být minimálně 90 cm.

Škrabadla pro starší kočky:

  • Snadná přístupnost: Vyberte pro starší kočky škrabadla s nízkými nebo snadno dostupnými platformami, aby se k nim snadno dostaly. Rampy nebo stupátka mohou být velkým pomocníkem.
  • Pohodlné lehací plochy: Starší kočky ocení škrabadla s pohodlnými a měkkými odpočinkovými zónami, kde si mohou v klidu odpočinout.

XXL škrabadla pro velké kočky:

  • Extra robustní a velká škrabadla: Pro kočky velkých plemen, jako jsou Maine Coon nebo Ragdoll, jsou potřebná mohutnější škrabadla s robustní konstrukcí a širokými základnami pro maximální stabilitu, aby bez problémů unesla jejich váhu a velikost.
Kočičí škrabadlo můžete nahradit kočičím stromem, který uspokojí více kočičích potřeb.

Kolik kočičích škrabadel je akorát?

Otázkou mnoha kočičích otroků není jen to, jaké škrabadlo pro kočku vybrat, ale hlavně kolik. Obecně platí, že čím více, tím lépe, obzvláště když máte doma více koček nebo bydlíte ve velkém bytě nebo domě. Ideální je mít alespoň jedno škrabadlo v každé oblasti, kde vaše kočka tráví spoustu času.

Ochráníte tak nábytek před poškrábáním, ale vaše kočka bude mít více možností, kde si drápky zrovna obrousí. Pro jednu kočku by bylo ideální mít k dispozici alespoň dvě škrabadla.

Tipy pro čištění kočičího škrabadla

Čistěte škrabadlo pravidelně, aby se na něm nehromadily chlupy, prach a jiné nečistoty. Použijte vysavač s nástavcem pro čalounění, abyste odstranili volné chlupy a prach. Pro hlubší čištění můžete použít mírný čistící prostředek a vlhký hadřík, ale ujistěte se, že materiál škrabadla to snese.

Pokud potřebujete zbavit škrabadlo zápachu, posypte ho jedlou sodou. Nechte sodu několik hodin působit, aby absorbovala všechny pachy, a poté ji důkladně vysajte. Tento způsob je nejen šetrný k materiálu, ale také bezpečný pro vaši kočku.

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat škrabadlo na případné známky opotřebení, jako jsou uvolněné části nebo potrhané materiály. Zkontrolujte také, zda z něj neční ostré hřebíky nebo šrouby, které by mohly vaši kočku zranit. Pokud objevíte jakékoliv poškození, ihned je opravte nebo vyměňte poškozené díly.

Pokud je sisalové lano nebo koberec na škrabadle silně opotřebený, zvažte jeho výměnu. Mnoho škrabadel má modulární design, který umožňuje snadnou výměnu těchto částí.

Další tipy, jak zabránit kočce ve škrábání nábytku

Investujte nejen do kočičího stromu, ale také do více škrabadel a škrabacích podložek rozličných tvarů a materiálů, jako je sisal, karton nebo koberce. Rozmístěte je strategicky po celém domě, zejména v místech, kde vaše kočka ráda škrábe. Nejenže nezabírají tolik prostoru, ale jsou také levnější. Další skvělou vychytávkou je škrabadlo pro kočky na sedačku. Kočka k němu má snadný přístup a může si krásně brousit drápky, aniž by poškodila čalounění.

Můžete také zvážit použití repelentů, které vydávají pro kočky nepříjemný pach, avšak jsou pro lidi téměř nedetekovatelné. V neposlední řadě je důležité odměňovat kočku za správné chování. Když vaše kočka používá škrabadlo, pochvalte ji nebo ji odměňte pamlskem. To pomáhá upevňovat dobré návyky. Dále je vhodné pravidelně zastřihávat drápky vaší kočky, aby škrábání nezpůsobilo větší škody.

Nejčastější otázky

Jak poznám kvalitní kočičí škrabadlo?

Prvním a zásadním ukazatelem je materiál. Kvalitní kočičí škrabadla jsou obvykle vyrobena ze sisalového vlákna, které je trvanlivé a pro kočky velmi přitažlivé díky jeho struktuře. Vyvarujte se škrabadel z příliš měkkých materiálů. Dalším důležitým faktorem je stabilita škrabadla. Mělo by být dostatečně stabilní, aby se nepřevrátilo, když na něj kočka akčně vyskočí. Široká a těžká základna je obvykle dobrým ukazatelem, že škrabadlo vyhovuje těmto požadavkům.

Ověřte si, zda nemá ostré hrany, volné šrouby nebo není vyrobení ze škodlivých materiálů. A nakonec, dobré škrabadlo by mělo poskytovat nejen prostor pro škrábání, ale i pro hraní a odpočinek. Modely, které jsou vyšší a vybavené platformami, tunely a pelíšky, jsou ideální, protože odpovídají různorodým potřebám a instinktům koček.

Kteří výrobci kočičích škrabadel jsou nejlepší?

Při výběru škrabadla je dobré se nejdříve podívat na recenze a zkušenosti jiných majitelů koček. Hodně užitečných informací najdete na fórech nebo v kočičích facebookových skupinách, kde majitelé mazlíčků často sdílí své zkušenosti s různými produkty. Velmi dobře bývají hodnocená kočičí škrabadla od značek Catit, SmartCat či PetFusion.

Je lepší kočičí škrabadlo nebo kočičí strom?

Obě možnosti mají své výhody a nevýhody. Záleží, co je pro vás prioritou. Škrabadla bývají cenově dostupnější a zabírají méně prostoru. Kočičí stromy jsou ideální pro domácnosti s více kočkami nebo pro aktivní kočky, které vyžadují více stimulace a prostoru pro hry. Jsou však robustnější a dražší, ale zato se vyrábí převážně z přírodních materiálů. V České republice najdete hned několik výrobců kočičích stromů, kteří je vyrábí klidně i na zakázku podle potřeb konkrétní kočičky.

Jaké jsou nejčastější chyby dělají majitelé při nákupu škrabadla pro kočku?

Jednou z nejčastějších chyb je výběr škrabadla, které není dostatečně stabilní. Mnoho majitelů si také vybírá škrabadlo, které je příliš malé Škrabadlo by mělo být dostatečně vysoké, aby si kočka mohla protáhnout celé tělo, a robustní, aby vydrželo její váhu a sílu. Důležité také je, aby bylo škrabadlo pro kočku zajímavé. Někteří kočičí rodiče pořídí jen takové, které disponuje odpočívadly, ale zcela postrádá další prvky pro zábavu, úkryt a škrábání.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.