6 důvodů, proč vás kočka olizuje a poté kousne

6 důvodů, proč vás kočka olizuje a poté kousne

Obsah tohoto článku

Rozklíčovat kočičí chování není jednoduché. Hlavně pokud jde třeba o kousání. Navíc pokud mu předchází olizování a zdánlivě klidné chování, může být následná reakce o to víc nelogická. Abychom pochopili kočičí komunikaci, chce to čas, trpělivost a ochotu kočičího rodiče. Pokud všechny tyhle podmínky splňujete, je velká šance, že tomu, proč vás kočka olizuje a pak kousne, přijdete na kloub.

⭐ ZÍSKEJTE SLEVU 125 KČ PŘI NÁKUPU NAD 1 199 KČ ⭐ NA ZOOROYAL.CZ S KÓDEM AFF-RIJEN-125 ⭐ PLATÍ JEN DO 31. 10. 2024!

1. Chce, abyste přestali s mazlením

Sedíte spolu spokojeně v křesle, kočka vám přede na klíně a vaše hlazení si zdánlivě užívá, jenže pak vás bezdůvodně kousne? Taková reakce je pro člověka matoucí a jen kočka ví, která bije. Nebo ne?

Jedna z teorií říká, že její mazlící limit se jednoduše vyčerpal, a tak vám jemným kousnutím dává najevo, že už stačilo. Tohle chování může být podmíněné ale třeba i tím, že při delším mazlení na jednom konkrétním místě dojde k nadměrné stimulaci nervů.

2. Upravuje vám "kožíšek"

Jestli nás kočky vnímají jako jiný živočišný druh, nebo jako větší kočku, o tom se vedou letité spory. Tak či tak jednou z teorií, proč nás kočka olizuje a pak kousne, je, že pečuje o naši "srst" podobně, jako to dělá jedna kočka druhé. Kočky se vzájemně čistí a okusují, aby z kožíšku odstranili hmyz a špínu. Pak se navzájem lízají, aby jejich srst zůstala hladká a čistá.

Podle veterinářky Karen Becker je malé kousnutí zcela normálním způsobem, jak kočka říká, že vás miluje, a běžným projevem náklonnosti, ale bohužel „vaše kočka nechápe, že její milostná kousnutí pro vás nejsou vždy příjemná.“

Tento druh kočičího kousnutí je vlastně normální součástí toho, jak spolu kočky (ale zejména koťata) interagují. Becker dále vysvětluje, že „koťátka se navzájem láskyplně kousají a jejich kůže je tvrdší než naše“. Takže je to něco jako kočičí polibky!

3. Ruce od jídla

Krájeli jste maso, zakousli se do chleba nebo si vzali brambůrky. I když máte ruce na první pohled čisté, kočka to cítí jinak. A tak si jednoduše kousne, aby zjistila, co dobrého jste si dali a nepodělili se s ní.

Agresivní kousnutí může značit, že vaši kočku něco bolí nebo má strach.

Agresivní kousnutí může značit, že vaši kočku něco bolí nebo má strach.

Pokud zpozorujete, že důvod tkví právě v tom, jednoduše si před každým mazlením či hraním umyjte ruce. Zároveň ale vaši kočku učte tomu, že ruce nejsou na hraní ani k jídlu. Tip, jak na to najdete o pár řádků níže.

4. Dotkli jste se citlivého či bolavého místa

Nejen lidé, ale i kočky mají citlivá místa. Možná jste ji při mazlení drbali na bradičce a předla u toho jak blázen, jenže pak jste ruku přesunuli níž a najednou je zle. Pokud zjistíte, že problém spočívá právě v tom, jednoduše ji na tomto místě už nedrbejte a nehlaďte.

Zároveň ale věnujte pozornost reakcím vaší kočky, jestli nejde spíše o bolest. Reakcí kočky na bolavé místo bývá nejen kousnutí, spíše důrazné než jemné, ale také syčení a škrábání. Pakliže si nejste jisti, raději se poraďte s veterinářem.

5. Má hravou náladu

Máte-li pouze jednu kočku, bude její zábava záviset především na vás. Buď jí musíte pořídit takové množství rozličných hraček (třeba těch interaktivních), které ji zabaví a pravidelně si s ní hrát, nebo jí pořídit kočičího parťáka. V opačném případě se bude nudit, a to odnesou jak vaše končetiny, tak váš nábytek.

A jak poznat, že si s vámi chce kočka hrát? Olizováním a kousáním si vaše kočka žádá trochu zábavy. A nebo pokud má uši a vousy nasměrované dopředu, ocas je nahoře a zorničky jsou mírně rozšířené, pak je vaše kočka připravena na hraní.

6. Vyžaduje pozornost

Na tento důvod jste určitě přišli i sami. Takzvaný "love bite" neboli kousnutí z lásky je jednoduše způsob, jakým kočka říká, že chce vaši pozornost. Ať už je to hraní, mluvení, krmení nebo procházka.

Někdy se tak kočky chovají v ranních hodinách. Kousnutí pak bývají intenzivnější jednoduše proto, že se vaše čičina dobře vyspala, je plná energie a už jí nebaví čekat, až se probudíte.

Čím déle budete svou kočku pozorovat, a zkoušet reagovat různými způsoby na její láskyplná kousnutí, tím lépe pochopíte, co to znamená a co na ni funguje.

Kousnutí kočkou lze předvídat. Sledujte uši, oči a ocas.

Kousnutí od kočky lze předvídat. Sledujte uši, oči a ocas.

Kočičí kousnutí lze předvídat

  • Olizování: Zatímco kočku hladíte, může vás jemně olizovat. Ne vždy, ale v mnoha případech následuje jemné kousnutí. Je to podobné jako když se kočky myjí navzájem, také střídají olizování a kousání.
  • Mrskání ocasem: Ocas na kočky mnohé prozradí. Chvějící se ocas znamená vzrušení, naježený ocas strach. Pokud kočka mrská ocasem během mazlení, s největší pravděpodobností chystá nějakou rošťárnu jako je kousání.
  • Odstrkování tlapkami: Když svou kočku hladíte, i když to ona nechce, možná vás nejdříve bude tlapkami, bez vytažených drápků, odstrkovat. Vysílá vám tím mírné varování, že o mazlení teď nestojí.

Kočku nikdy neprovokujte

V případě, že vám kočka dává jasné signály, že se mazlit nechce, nenuťte ji. Pokud budete v drbání a hlazení pokračovat i přes její nesouhlas, začne být nejspíše agresivní. Bude mít totiž pocit, že nemá na výběr, že je zatlačená někam, kam nechce a bude se bránit například kousnutím.

Trestání není správná cesta

Když vás kočka kousne, je to samozřejmě nepříjemné a někdy i bolestivé. Zkuste ale mít své emoce pod kontrolou. Kočku nebijte, nekopejte ani ji neodhazujte pryč. Vztah s ní si můžete zničit ale i křičením a nadávkami. Pro kočku je takové chování způsobem komunikace. Chce vám jen sdělit své pocity a potřeby. Snažte se do ní vcítit a pochopit ji. V opačném případě se vás může bát, bude bude ještě agresivnější a možná se s vámi přestane mazlit úplně.

Pokud na vás kočka během hraní nebo mazlení vystartuje, je nejlepší taktikou přestat s aktivitou a odejít.

Pokud na vás kočka během hraní nebo mazlení vystartuje, je nejlepší taktikou přestat s aktivitou a odejít.

Jak odnaučit kočku kousání

Čím je kočka starší, tím je odnaučování zlozvyků těžší. Je tedy dobré začít už v útlém věku, aby kočka pochopila, že žádná část lidského těla není hračka. Jak toho ale docílíte? Je to docela snadné, ale vyžaduje to čas a trpělivost. Nebude to ze dne na den.

Kdykoli vás kočka během mazlení či hraní začne kousat, zastavte aktivitu a odejděte. Časem si tak uvědomí, že pokud si s vámi chce hrát nebo se s vámi mazlit, nesmí vás začít kousat.

Další možný způsob spočívá v přesměrování aktivity. Bezprostředně po kousnutí nebo těsně předtím, pokud ho jde předvídat, hoďte vaší kočce hračku a nabídněte jí alternativu, která bude zajímavější než vaše ruka či noha.

A jak nás tedy vnímají kočky?

Pro kočky jsou lidé cenný zdroj potravy

Mezi kočičími odborníky a milovníky existují dva tábory. Jedni tvrdí, že nás kočky vnímají jako větší kočky a ne jako jiný druh. Druhý tábor říká, že je to mýtus a kočkám je to ve skutečnosti jedno.

"Kočky jsou určitě kognitivně schopné rozlišovat mezi člověkem a kočkou vzpomeňte si například na rozdíly v reakcích koček na neznámého člověka v jejich životním prostoru a na neznámou kočku," říká Emma Griggová, certifikovaná odbornice na chování zvířat a lektorka na Kalifornské univerzitě v Davisu pro inverse.com. Kočky nás podle ní vnímají spíše jako sociální společníky a „cenný zdroj“ – tedy jako poskytovatele potravy.

Záleží na vztahu mezi vámi a kočkou

Podobně to vnímá i další odbornice Liz Stelow, veterinární behavioristka na University of California. Stelow věří, že pokud se k nám kočka chová stejně jako k ostatním kočkám, vede ji k tomuto chování spíše silná vazba než chybná identita.

Chyrle Bonk, veterinářka na Excitedcats.com, naopak tvrdí, že kočky často zachází s lidmi jako s jinými kočkami a používají totožná gesta. "Svým způsobem nás kočky považují za větší kočky," říká Bonk. "Možná nemusí nutně vědět, že jsme jiný druh, nebo je to prostě nezajímá.

Vzhledem k tomu, že ani kočičí odborníci se jednoznačně neshodnou, o nic moudřejší nejsme. Ze všech možných teorií o tom, jak kočky vnímají lidi, si tedy každý můžeme vybrat to, co nám nejvíc vyhovuje.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.