4 pro a 4 proti pořízení kočky

4 pro a 4 proti pořízení kočky

Obsah tohoto článku

Zvažujete pořízení kočičího parťáka, ale nevíte, co takové péče o kočku obnáší? I když kočka dělá hlavně radost, péče o ni není pro každého, a aby byla šťastná a zdravá, něco vás to bude stát. Ale věřte nám, že se to vyplatí.

Proč si pořídit kočku

1. Přátelství na celý život

Kočky jsou skvělí společníci a přátelé, kteří vám přinesou moře radosti a lásky. Jsou to velmi věrná stvoření a mají silný smysl pro loajalitu vůči svým majitelům. Za vaši pozornost (a plnou misku) se vám odvděčí předením na klíně, následováním vaší maličkosti klidně i na záchod a spoustou krásných momentů.

2. Chlupatá terapie

Měli jste špatný den? Za nás není nic lepšího, než se pomazlit s kočkou. Její poklidné předení, příjemný kožíšek a zahleděný pohled jsou tím nejlepším lékem na špatnou náladu. A věříme, že to tak nevnímáme jen my.

Věří tomu dokonce i nejedna studie. Podle některých mazlení s kočkou, nebo dokonce jen sledování jejího pohybu, může snížit krevní tlak a uvolnit endorfiny, které zlepšují náladu.

3. Nezávislost na člověku

I když by vás kočka následovala světa kraj (nebo minimálně na záchod), kočky jsou od přírody nezávislá zvířata. Na rozdíl od psů nepotřebují tolik pozornosti a času. Zatímco jste v práci nebo venku s přáteli, zvládnou bez problémů prospat celý den, aniž by zaregistrovaly, že jste byli pryč.

Kočka zvládne celý den prospat, aniž by zaregistrovala vaši nepřítomnost.

Máte-li náročný životní styl nebo si jen nemůžete dovolit práci z domova, kočka je pro vás ideální domácí mazlíček. Samozřejmě to ale neznamená, že svou kočku můžete opouštět pravidelně a na mnoho dnů.

Dlouhodobější odloučení by mohlo narušit vztah s vaším chlupatým miláčkem. Nemluvě o tom, že bez plné misky a čerstvé vody to nezvládne žádný domácí mazlíček.

4. Změní vám život (k lepšímu)

Pořízení kočky je velký závazek a pravděpodobně vám změní život od základu. Najednou je tu někdo, kdo je na vás závislý a potřebuje vaši každodenní lásku a péči. Může to znít děsivě, pokud jste nikdy žádné zvířátko nevlastnili, ale odměnou vám bude kočičí láska a mnoho nových krásných zážitků.

Kočka vás pravděpodobně naučí dříve vstávat. Pokud si pořídíte netradiční plemeno, jako třeba bengálku, možná s ní začnete chodit ven, takže váš život bude najednou aktivnější. Pracujete na homeofficu? Kočka vás nejspíš během dne párkrát vyruší. A věřte nebo ne, tohle příjemné vyrušení budete, po třech hodinách sezení u počítače, vnímat jako pozitivum.

Důvody proti pořízení kočky

1. Alergie na kočky

Než si pořídíte kočku, zjistěte, zda na ni nejste alergičtí. Alergeny se nacházejí v kočičím línání, slinách i moči. Někdy je alergie na kočky mírná a podchytíte ji léky na alergii. Někdy je bohužel alergie velmi silná a znemožňuje soužití s kočkou.

TIP: Z naší vlastní zkušenosti víme, že alergická reakce se může lišit podle plemene kočky. Možná, že sen o dlouhosrsté ragdoll kočce si nesplníte, ale krátkosrstý mourek bude ideální. A nebo můžete zkusit imunoterapii alergenovými vakcínami, které ale něco stojí a léčba není okamžitá.

Alergie na kočky se těžko zbavuje. Existují ale možnosti, jak to zkusit.

2. Náročná péče

Kočky jsou sice nezávislé, stále však potřebují péči a pozornost, ať už je to pravidelný úklid kočičího záchodu nebo návštěva veterináře. A samozřejmě také mazlení a hraní. Pokud na to nemáte čas ani ochotu si ho udělat, kočka u vás nebude spokojená.

3. Nepředvídatelné chování

Kočky jsou někdy nepředvídatelné. V jeden moment jsou to miláčci, kteří spokojeně předou v křesle. V další moment je popadne rapl a běhají naježené po místnosti, jako kdyby byly posedlé ďáblem. Někdy máčí hračky v misce s vodou, jindy si brousí drápky o pohovku a někdy prostě vydáví chuchvalec chlupů.

A to vše k vlastnění kočky patří. Pokud vám taková představa vadí, bude lepší porozhlédnout se po jiném zvířátku. Nicméně je důležité pochopit, proč se kočka chová tak, jak se chová a zbytečně ji netrestat. Stačí jí jen porozumět. Navíc mnoho nežádoucího chování (např. škrábání nábytku) jde odnaučit.

Kočka zvládne celý den prospat, aniž by zaregistrovala vaši nepřítomnost.

4. Kočičí vybavení

Kočičí záchod, škrabadla, hračky a přepravka... Kočičí vybavení, hlavně to kvalitní, může být nákladné a vyžaduje prostor v domácnosti. Pokud nemáte dostatek prostoru nebo rozpočet, bude obtížné zajistit vaší kočce ideální prostředí.

Důležité faktory při rozhodování

Životní styl a prostředí

Při rozhodování o tom, zda si pořídit kočku, je důležité zvážit váš životní styl a prostředí, ve kterém žijete. Kočky potřebují klidné a bezpečné prostředí, kde se mohou cítit dobře. Pokud máte časté návštěvy nebo hlučnou domácnost, nemusí být kočka tou nejlepší volbou pro vás.

Časové možnosti

Je důležité zvážit, kolik času na péči o kočku máte. Kočky potřebují pravidelnou interakci a pozornost, i když ne tolik jako psi. Pokud nemáte dostatek času na hraní, mazlení a péči o kočku, může to mít negativní dopad na její zdraví a štěstí.

Finanční situace

Kočky vyžadují finanční závazek, který zahrnuje náklady na krmivo, veterinární péči, kočičí zařízení a případné neočekávané náklady na zdraví. Před pořízením kočky se ujistěte, že máte dostatečný rozpočet na pokrytí těchto nákladů.

Výbava pro kočky něco stojí. Měsíční náklady se mohou vyšplhat až k tisícům.

Představy o výchově a tréninku

Ačkoli kočky nevyžadují stejnou úroveň výcviku jako psi, stále potřebují určitou formu výchovy a tréninku. Je důležité nastavit hranice a učit kočku správnému chování, aby byla spokojená a dobře se začlenila do vaší domácnosti. Před pořízením kočky zvažte, zda máte trpělivost a schopnosti potřebné pro výchovu a trénink kočky.

Závěr

Rozhodnutí o tom, zda si pořídit kočku, závisí na mnoha faktorech, včetně

  • vašeho životního stylu,
  • prostředí,
  • časových možnostech,
  • finanční situaci
  • a představě o výchově a tréninku.

Je důležité zvážit všechny tyto faktory předtím, než se rozhodnete přivítat kočku do svého života. Kočky mohou být úžasnými společníky, pokud se jim opravdu věnujete.

FAQ

Jak zjistím, zda jsem alergický na kočky?

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda jste alergičtí na kočky, je strávit čas s nimi a sledovat, zda se objeví nějaké alergické příznaky, jako je kýchání, svědění očí nebo dušnost. Také můžete navštívit alergologa a podstoupit testy na alergie.

Jak se rozhodnout, zda si pořídit kočku nebo psa?

Rozhodnutí mezi kočkou a psem závisí na vašich osobních preferencích, životním stylu, prostředí a časových možnostech. Kočky jsou obecně nezávislejší a vyžadují méně času a prostoru než psi, zatímco psi mohou být více společenští a vyžadují více času na procházky a trénink.

Jaké faktory bych měl zvážit při výběru plemene kočky?

Při výběru plemene kočky zvažte velikost, povahu, potřebu péče o srst, dědičná zdravotní rizika a kompatibilitu s vaším životním stylem a prostředím.

Jak mohu zjistit, zda je kočka vhodným společníkem pro mě?

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je kočka vhodným společníkem pro vás, je strávit čas s kočkami, pokud je to možné, například navštívit přátele s kočkami, kočičí kavárny nebo útulky. Zvažte také svůj životní styl, prostředí, časové možnosti, finanční situaci a ochotu věnovat se výchově a tréninku kočky.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.