Průvodce péčí o kočičí srst

Pečovat o srst našich kočičích společníků je důležité nejen pro udržení jejich krásného vzhledu, ale především pro jejich zdraví a pohodu. Navíc je to jedna z aktivit, která stejně jako hraní nebo mazlení, prohlubuje pouto mezi vámi a kočkou. Jenže jak kočku kartáčovat, aby si to užívala a nebyla ve stresu? Pomůže vhodně zvolený kartáč, správná atmosféra, ale i klidný a nenásilný přístup.

Proč česat kočce srst

Kartáčování kočičí srsti není jen o estetice; tato péče je zásadní pro udržení jejich zdraví a psychické pohody. Pravidelné kartáčování přináší řadu zdravotních i psychologických výhod nejen pro kočky, ale i pro jejich majitele.

Zdravotní výhody kartáčování srsti

Kartáčování pomáhá odstraňovat odumřelou srst, kterou by jinak kočka spolkla během čištění kožíšku. Přestože část chlupů vyjde z kočky ven spolu s výkaly, část chlupů zůstává v žaludku, kde se formují do útvaru nazývaného trichobezoár. Tyto shluky chlupů mohou vést k zácpě nebo jiným gastrointestinálním problémům, a právě kartáčování je v prevenci těchto problémů velmi nápomocné. Pro maximální jistotu můžete kočičce podávat speciální pastu proti hromadění spolykaných chlupů.

Kartáčování dále stimuluje krevní oběh v kůži a pomáhá rozložit kožní oleje rovnoměrně po srsti, což udržuje srst zdravou a lesklou. Navíc poskytuje ideální příležitost pro včasnou detekci jakýchkoliv změn na kůži nebo v srsti kočky. Pozorujte výskyt vyrážek, červených skvrn, ztrátu srsti nebo jiných neobvyklých změn. Tyto příznaky mohou být indikátorem alergií, parazitárních infekcí nebo jiných kožních problémů, které vyžadují pozornost veterináře.

Posilování přátelství s vaší kočičí láskou

Kočka vám leží na klíně nebo ve svém pelíšku, spokojeně přede a mhouří oči. Ideální čas pro posilování vazby mezi jí a vámi! Během kartáčování totiž věnujete své kočce plnou pozornost a projevujete jí lásku, což může být pro obě strany velmi uklidňující a příjemné. Pro kočky je to navíc ideální forma péče, která napodobuje jejich přirozené sociální chování, například když se navzájem čistí ve skupinách.

Jak často kartáčovat kočku

Kočičí srst je fascinujícím aspektem jejich krásy a zdraví. Jak často kočku kartáčovat záleží na délce srsti i konkrétním plemeni. Rozlišuje se mezi třemi typy: krátkosrstými, dlouhosrstými a polodlouhosrstými kočkami.

Krátkosrsté kočky

Krátkosrsté kočky jsou často oceňovány pro snadnou údržbu jejich srsti. I když se jejich srst tak snadno nezacuchá jako u dlouhosrstých plemen, stále vyžaduje pravidelnou péči. Britské krátkosrsté kočky, siamské kočky, nebo americké krátkosrsté mají hustou, ale krátkou srst, která efektivně odolává nečistotám a vodě. Kartáčování jednou týdně bude dostačující.

Dlouhosrsté kočky

Dlouhosrsté kočky, jako jsou Perské nebo Maine Coon, mají fascinující a nádherně dlouhou srst, která ale vyžaduje značně více péče. Jejich dlouhé chlupy se snadno zacuchávají a pak je těžší je rozčesat. Aby srst dlouhosrstých koček zůstala hladká a lesklá, bude nejspíše nutné každodenní kartáčování.

Polodlouhosrsté kočky

Polodlouhosrsté kočky, jako je Norská lesní kočka nebo Ragdoll, mají srst, která je středně dlouhá a často méně hustá než u plně dlouhosrstých plemen. Péče o tyto kočky je kompromisem mezi pravidelným kartáčováním krátkosrstých a intenzivní péčí o dlouhosrstá plemena. Kartáčování dvakrát až třikrát týdně je obvykle dostatečné.

Všechno je to o kartáči a technice kartáčování

Výběr správného kartáče nebo hřebenu závisí na typu srsti vaší kočky. Pro krátkosrsté kočky jsou vhodné jemné kartáče nebo gumové kartáče, které odstraní volné chlupy a zároveň masírují kůži. Pro dlouhosrsté kočky je lepší použít kartáče s dlouhými štětinami nebo speciální hřebeny, které dokážou rozčesat zacuchanou srst bez bolesti a bez poškození.

Typy kartáčů podle délky srsti

  • Krátkosrsté kočky: Vyžadují kartáč s měkkými štětinami, který nebude dráždit jejich kratší a hustší srst.
  • Dlouhosrsté kočky: Potřebují kartáč s delšími kovovými štětinami, který pronikne skrz hustou srst a účinně odstraní zacuchané části.
  • Polodlouhosrsté kočky: Mohou vyžadovat kombinaci obou typů kartáčů, v závislosti na jejich konkrétním typu srsti.

Na trhu najdete i gumové kartáče, které se hodí pro krátkosrsté a polodlouhosrsté kočky. Tyto kartáče jsou skvělé jak pro odstranění uvolněných chlupů, tak příjemnou masáž kůže.

Zajistěte kočce klidné a bezpečné prostředí

Aby si na kartáčování a česání kočka zvykla, začněte s tím ideálně od kotěte. Česání srsti by měly předcházet příjemné rituály, které kočku na kartáčování psychicky připraví. Vždyť i někteří lidé mají své rituály před návštěvou zubaře nebo doktorů obecně. Jednoduše řečeno: Naučte svou kočku chápat, že jde o příjemnou aktivitu, z níž nemusí mít strach. Jak na to?

Jak na česání dlouhosrsté kočky? Srst česejte po vrstvách.
Jak na česání dlouhosrsté kočky? Srst česejte po vrstvách.

Pro kartáčování zvolte místo, kde je klid a kde to má vaše kočka ráda. Hovorem a klidným přístupem vytvářejte důvěřující atmosféru. Zkuste ji česat, zatímco jí nebo odpočívá. Nikdy to nezkoušejte během hraní nebo když s ní šijí všichni čerti. Pravděpodobně se česat nenechá a bude vám stále utíkat.

Postup kartáčování:

  1. Pakliže vaše kočka ještě není na česání srsti zvyklá, kartáčujte ji jen chvilku a respektujte, pokud bude chtít přestat.
  2. Dobu postupně navyšujte, dokud si na kartáč úplně nezvykne.
  3. Kartáčování provádějte systematicky a šetrně. Začněte u hlavy a postupně se pohybujte směrem k ocasu.
  4. Při kartáčování dlouhosrstých koček používejte dlouhé, jemné tahy, případně srst rozdělte na více vrstev a kartáčujte každou vrstvu zvlášť.
  5. Nezapomeňte na oblasti jako jsou podpaží, břicho a zadní část nohou, kde se srst často zacuchává.

Řešení problémů při česání kočičí srsti

Zacuchané chomáčky

Pokud narazíte na kočičí "dredík", který nejde za žádnou cenu rozčesat, nikdy ho nezkoušejte násilně vytrhnout nebo ustřihnout nůžkami. Místo toho použijte speciální hřeben na rozčesávání uzlíků nebo postupně a opatrně rozdělte chomáček prsty a následně ho rozčešte.

Citlivá kůže

Některé kočky mohou mít citlivější kůži, což vyžaduje jemnější přístup. Používejte měkké kartáče a během kartáčování buďte obzvláště opatrní. Pokud si všimnete jakýchkoliv známek podráždění nebo nespokojenosti, zkuste zvolnit nebo přestat kartáčovat a poraďte se s veterinářem.

Když kočka kartáčování odmítá

Zalézá vaše kočička pod postel, sotva vidí, jak nesete kartáč? Brání se a naříkavě mňouká, nebo je dokonce agresivní, když ji zkoušíte česat srst? Pokud je vaše kočka vůči kartáčování odmítavá, začněte pomalu a s krátkými sezeními. Použijte měkký kartáč a začněte na méně citlivých místech, jako je záda nebo boky. Postupně navyšujte dobu kartáčování a zkuste jej spojit s pozitivními zkušenostmi, například s pamlsky nebo hraním.

V případě, že nic z toho nezabírá a vaše kočka se kartáče stále bojí nebo jí je kartáčování doslova proti srsti, zkuste například vlhčené ubrousky pro kočky. Další možností je návštěva odborníka. Kočičí salóny dobře ví, jak na jejich chlupaté zákazníky a nabízí celou řadu služeb, včetně koupání, odstranění zacuchaných chomáčů, stříhání srsti a dokonce i manikúru.

Jak ještě podpořit zdraví a krásu kočičí srsti?

  • Přírodní doplňky a oleje: Ke zdraví kočičí srsti mohou přispět přírodní doplňky, jako jsou rybí olej nebo olej z lněných semen, které obsahují vitamínové pasty.
  • Kočičí jídelníček: Krmivo bohaté na esenciální mastné kyseliny, proteiny, vitamíny a minerály je ideální pro podporu zdravé a lesklé srsti. Můžete sáhnout například po granulích Royal Canin Hair & Skin Care, po kterém bude mít Vaše kočka hedvábně lesklou srst a zdravou kůži.
  • Koupání: Používejte šampony a kondicionéry speciálně určené pro kočky, nikdy ne pro lidi! Kočku koupejte, jen pokud je to opravdu nutné a je hodně znečištěná. Ideální teplota pro kočičí koupel 38,6 °C, která odpovídá tělesné teplotě kočky.
Česání kočky by měly předcházet příjemné aktivity jako třeba mazlení.

Česání kočky by měly předcházet příjemné aktivity jako třeba mazlení.

Péče o kočičí srst: Často kladené otázky

Je nutné kočku koupat?

Kočky obvykle nevyžadují časté koupání, ale může být potřebné v případě, že se srst stane velmi špinavá nebo pokud kočka trpí kožními problémy.

Jak často bych měl/a kartáčovat svoji kočku?

To závisí na typu srsti vaší kočky. Krátkosrsté kočky by měly být kartáčovány přibližně jednou týdně, zatímco dlouhosrsté kočky vyžadují častější péči, ideálně každodenní.

Může být vypadávání srsti známkou zdravotního problému?

Ano, zatímco mírné vypadávání je normální, přílišné vypadávání nebo lokální plešatění může být známkou zdravotního problému a mělo by být konzultováno s veterinářem.

Co dělat, pokud má moje kočka zacuchanou srst?

Pravidelné kartáčování pomáhá předcházet zacuchávání. V případě silných chuchvalců může být potřeba navštívit profesionálního kočičího kadeřníka nebo veterináře, kteří si s tím poradí.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.