Granule pro kočky: Co (ne)mají obsahovat?

Snad každý kočičí rodič chce pro svou kočku to nejlepší. Jenže, když jde o kočičí granule, může nás tak pestrý výběr zmást. V tomto článku proto prozkoumáme, jak vybrat granule pro kočku, na co byste měli dávat pozor a jak zajistit, aby vaše kočka dostala to, co opravdu potřebuje.

Význam kvalitní stravy pro kočku

Stejně jako my lidé, i naše kočky potřebují vyváženou stravu k tomu, aby byly fit a zdravé. Ale v čem přesně spočívá kvalitní strava pro kočky? Jde o něco více než jen naplnit misku čímkoli, co je právě po ruce. Je to trochu jako s námi samotnými – jíst jen brambůrky a čokoládu zní možná skvěle, ale přežít jen na tomhle nejde. Potřebujeme různorodou stravu bohatou na všechny potřebné živiny. Pro kočky to platí dvojnásob.

Co mají obsahovat kvalitní granule pro kočku

Proteiny

Proteiny jsou základním stavebním kamenem všech buněk těla a pro kočky jsou zvlášť důležité. Kočky jsou přirození masožravci. V přírodě by jejich strava byla tvořena převážně z masa (myšky, ptáčkové apod.), což je pro ně bohatý zdroj proteinů. Proto by měly granule pro kočku obsahovat vysoce kvalitní živočišné proteiny. Můžeme si myslet, že náš domácí mazlíček je "malý tygřík", ale v jejich stravovacích potřebách se od tygrů moc neliší!

Tuky a sacharidy

Tuky a sacharidy hrají také důležitou roli v kočičí stravě. Tuky poskytují energii a pomáhají kočce vstřebávat vitamíny. Sacharidy poskytnou kočce rychlou energie, ale kočky je nestráví tak efektivně jako tuky nebo proteiny. Proto by měly granule obsahovat jen malé množství sacharidů. Koneckonců, kočky v přírodě by nejedly brambory, že?

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály jsou také zásadní pro kočičí zdraví. Například vitamín A je nezbytný pro zdraví očí a kůže, zatímco vitamín D pomáhá kočce vstřebávat vápník pro pevnější kosti a zdravější zuby. Minerály jako vápník, fosfor a draslík jsou také důležité pro různé tělesné funkce. Správně formulované granule by měly tyto živiny poskytovat v dostatečném množství.

Kočičí granule s vysokým podílem masa a nízkým podílem obilovin.

Kočičí granule s vysokým podílem masa a nízkým podílem obilovin a chemických konzervantů – tak jednoduché to je.

Je správně, když kočičí granule obsahují kvasnice nebo taurin?

Začínající chovatelé koček se občas mohou zděsit, když ve složení granulí pro kočky najdou složky jako taurin nebo kvasnice. Zní to možná strašidelně, ale takovým krmivům se ale vyhýbat nemusíte, právě naopak.

Přínos taurinu pro kočky

Taurin je aminokyselina, která se nachází v tkáních a orgánech celého těla, včetně svalů, srdce, mozku a sítnice. Kočka si neumí taurin sama vyrobit, přitom je důležitý pro její srdce, reprodukční zdraví i zdravý průtok krve.

Bude-li vaše kočka přijímat taurinu málo nebo vůbec, může jí to způsobit řadu zdravotních komplikací od degenerace sítnice přes zpomalení růstu až po srdeční choroby.

Podle publikace z roku 2018 vydané Association of American Feed Control Incorporated je min. hodnota taurinu pro dospělé kočky

  • 25 mg / 100 kcal u suchého krmiva
  • 50 mg / 100 kcal u konzervovaných krmiv

Pivovarské kvasnice v kočičích granulích

Pivovarské kvasnice jsou přírodní výrobek bohatý na živiny, jako jsou antioxidanty, vitaminy B, hořčík, železo, minerální látky a aminokyseliny, které jsou důležité pro buněčnou stavbu, imunitní systém a metabolismus. Mohou pomoci kočičkám při problémech s kůží a srstí, nevyváženou střevní flórou a oslabenou obranyschopností.

Kvasnice mohou pomoci zlepšit stav kůže a srsti díky vysokému obsahu biotinu, zinku a kyseliny listové. Mohou také podporovat střevní flóru jako probiotikum, zejména když je tato flóra narušena nemocí nebo podáním antibiotik.

Plnidla pro pěkný tvar

Příloha v podobě plnidla je důležitou složkou, díky níž granule drží svůj tvar. Její podíl ale nesmí být nijak velký. I tady ale není příloha jako příloha. Ideální volbou jsou granule s hypoalergenními plnidly – rýže, brambory, batáty, amarant, dýně, hrách, čočka. Takové granule poznáte podle označení Grain Free neboli bezobilné. Naopak se vyhýbejte přílohám jako je kukuřice nebo pšenice.

Různé druhy granulí na trhu

Granule pro koťata

Koťata potřebují jiný druh granulí než dospělé kočky. Granule pro koťata by měly být bohaté na proteiny a tuky, aby podpořily rychlý růst a vývoj. Měly by také obsahovat důležité vitamíny a minerály pro zdravý vývoj kostí a zubů. Koťata vydávají velké množství energie, jsou to rakety, a právě proto potřebují speciální stravu, která odpovídá tomu, kolik energie vydají.

Granule pro dospělé kočky

Dospělé kočky potřebují vyváženou stravu s přiměřeným množstvím proteinů, tuků a sacharidů. Při výběru granulí pro dospělou kočku byste měli dávat pozor na značky, které používají vysoce kvalitní živočišné proteiny jako hlavní složku. Také je důležité vyhnout se granulím s vysokým obsahem sacharidů. Dospělá kočka je jako sportovec v plné síle – potřebuje stravu, která ji udrží ve formě!

Granule pro starší kočky

Starší kočky mohou mít specifické potřeby, které se liší od potřeb mladších koček. Mohou například potřebovat méně kalorií, ale více určitých živin, jako je taurin pro zdraví srdce. Granule pro starší kočky by měly být snadno stravitelné a měly by podporovat zdraví kloubů a ledvin.

Starší kočky potřebují méně kalorií, ale více určitých živin, jako je taurin.

Starší kočky potřebují méně kalorií, ale více určitých živin, jako je taurin.

Složení kočičích granulí čtěte pečlivě

Maso je to nejdůležitější v kočičím jídelníčku 

Složky v kočičích granulích jsou uvedeny v pořadí podle hmotnosti, takže první složka na seznamu je ta, které je v produktu nejvíce. Pro naše kočky by měl být na prvním místě kvalitní živočišný protein. Jinak řečeno čím vyšší podíl masa, tím lépe. Může to být čerstvé maso, masová moučka, moučka z masa a kostí apod.

Hledejte jasné označení druhu masa použitého v produktech. Například "kuřecí maso" je lepší volba než "živočišné produkty". Dále by měla být první složka nějaká forma živočišné bílkoviny.

💡TIP💡

Zajímá vás, kolik jídla dávat kočce? Připravili jsme pro vás jednoduchou kalkulačku pro výpočet krmné dávky pro kočku.

Pozor na levné náhražky

Naopak se vyhýbejte obilovinám a sóje, což jsou levné náhražky, díky nimž pořídíte kočičí krmivo sice levně, ale vaší kočce tím nezajistíte vhodný jídelníček.

Složky jako kukuřičný gluten nebo pšeničný lepek vaší kočce z výživového hlediska nic zásadního nepřinesou. Naopak u některých kočiček mohou být příčinou alergických reakcí jako průjmy nebo třeba svědění kůže.

Přírodní konzervanty versus chemické konzervanty

Pokud jde o konzervanty, preferujte granule s přírodními konzervanty, jako jsou vitamín C a E, namísto chemických konzervantů, jako je BHA, BHT nebo ethoxyquin.

Nenechte se zmást označením Premium

Když je to "Premium", tak ani nemusíte číst etiketu, viďte? Může se zdát, že takto označené granule, a vůbec jakékoli krmivo pro domácí mazlíčky, schválila nějaká asociace nebo veterináři. Bohužel je to ale jen marketingový tah.

Granule označené Premium nemají nic společného s reálnou kvalitou produktu. Je to zpravidla jen způsob, jak výrobci odlišují jednotlivé řady vlastních krmiv. Označení tudíž nemají společná pravidla a mohou být velmi zavádějící.

Jak u kočky přejít na nový druh granulí

Důvody pro přechod na nové granule

Stárnutí, změny ve zdravotním stavu nebo potřeba specifické diety - to všechno může vyžadovat změnu granulí. A nebo bývá důvodem pro změnu alergie či intolerance na určité složky. V takovém případě je nutné najít alternativní typ granulí, který nebude způsobovat žádné zdravotní problémy.

Přechod na nový druh granulí provádějte postupně

Prudká změna stravy může způsobit zažívací problémy u vašeho mazlíčka. Jak tedy změnit granule bez rizikaNejlepší je postupně míchat nové granule s těmi starými (v poměru 3:1) a během několika dní nebo týdnů postupně zvyšovat podíl nových granulí.

Přechod na nové kočičí granule dělejte postupně.

Přechod na nové kočičí granule neuspěchejte. Ze začátku míchejte staré granule s novými v poměru 3:1.

Pokud zvíře nové granule přijímá ochotně a bez problémů, pak je to skvělý signál, že jste vybrali správně. Pokud ale zvíře granule odmítá, nebo pokud se objeví zažívací problémy, je důležité konzultovat situaci s veterinářem.

Co dělat, když kočka nové granule odmítá?

Kočky jsou známé svou vybíravostí. Co když se vaše kočka rozhodne, že nové granule jednoduše nechce?

  1. Promíchejte granule s trochou oblíbené konzervy nebo je podávejte teplé.
  2. Pokud to nepomůže, můžete zkusit jinou značku nebo druh granulí. Trh nabízí obrovskou škálu možností.

Granule versus mokrá strava – výhody a nevýhody

Krmivo pro kočky může být buď suché (granule), nebo mokré (konzervy, sáčky). Granule jsou obecně ekonomičtější a snazší na skladování, zatímco mokrá strava je obvykle chutnější a může pomoci s hydratací. Nejlepší je pravděpodobně kombinace obou typů stravy.

Kdy začít s granulemi u koťátek?

Koťata by měla začít konzumovat pevnou stravu kolem čtyř týdnů věku. V první fázi by měla být strava směsí granulí a mateřského mléka nebo speciálního kočičího mléka. Postupem času můžete zvyšovat podíl granulí.

Každá kočka si zaslouží kvalitní granule

Nezáleží na tom, jestli máte doma nalezence z ulice nebo papírovou kočku bengálskou. Každá kočka si zaslouží kvalitní krmivo, které odpovídá jejímu věku, výdeji energie a zdravotnímu stavu.

Co ANO v kočičích granulích Co NE v kočičích granulích
Maso: čerstvé, sušené (moučka), živočišné bílkoviny  vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu, hydrolyzáty, tuky a neurčitá plnidla, sója
Příloharýže, brambory, batáty, amarant, dýně, hrách, čočka, probiotika (droždí, kvasnice) kukuřice a pšenice, chemická barviva, chemické konzervanty BHA, BHT
taurin, vitamíny, minerály, enzymy a mastné kyseliny
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.